Gerookte oester Carpet Bagger Steak met Rosti & Gremolata-boter
Wat is een betere manier om Valentijnsdag te vieren dan met oesters?
Ingredients
(Voor 2 personen)
voor de eenvoudige court-bouillon:
100 ml witte wijn
klein bosje peterselie en tijm
schijfje citroen
6 oesters
een plakje ribeye- of sirlon-biefstuk van 400 g (deze moet ruim 3 cm dik zijn)
voor de gremolataboter:
50 g boter
1 theelepel fijn geraspte citroenschil
1 theelepel citroensap
1 eetl. Fijngehakte peterselie
1 teentje knoflook, tot pulp geperst
voor de rosti:
1 middelgrote/grote aardappel
Preparation
Mijn suggestie is dat je er een dozijn koopt, er 6 au naturelle als voorgerecht serveert en de overige 6 rookt om een heerlijk avondmaal te maken van gerookte oester en ribeye 'tapijtzaksteak'.
Waarschijnlijk het meest klassieke voorbeeld van ‘surf en turf’-eten.
Hiervoor worden uw oesters kort gekookt in een eenvoudige court-bouillon voordat ze subtiel op eikenhout worden gerookt.
Vervolgens worden ze voorzichtig in de biefstuk geduwd, die ook kort wordt gekookt.
Ik heb twee gerookte oesters bewaard voor op de biefstuk, samen met wat levendige gremolataboter.
En volgen? Goed...
Werkwijze voor het roken van de oesters:
Haal de oesters voorzichtig uit de schelp en spoel eventuele sporen van zand of schelp weg. Zet apart.
Doe de ingrediënten voor de courtbouillon in een heel klein pannetje en voeg 100 ml water toe.
Breng aan de kook en laat 3 minuten koken.
Laat de oesters in de drank glijden en pocheer ze zachtjes gedurende maximaal een minuut.
Haal het eruit met een schuimspaan en laat afkoelen.
Leg ze op een stuk aluminiumfolie en bestrijk ze met lichte olijfolie om uitdrogen te voorkomen.
Rook ze nu koud, met eikenhouten bisquetten in de Bradley Smoker-stack, gedurende 15 minuten (of maximaal 30 minuten als je een intensere smaak wilt).
Verwijder, wikkel en koel tot gebruik.
Maak de gremolataboter door de citroenschil, het knoflookpulp en de peterselie samen te hakken en druk dit samen met de uitgeperste citroen met de platte kant van een keukenmes in de boter. Rol het in een cilinder en zet opzij.
Verwarm de oven voor op 180°C. Boen de aardappel en kook gedurende 12 minuten.
Giet af en laat net genoeg afkoelen om het te kunnen hanteren, duw vervolgens het vel eraf met de duimen en rasp het grof in een kom.
Voeg zout naar smaak toe en 25 g van de gremolataboter die je hebt gemaakt.
Roer goed door en verdeel het aardappelmengsel in 2 rosti-vormpjes op een ingevette ovenschaal.
Bak gedurende 20-30 minuten goudbruin.
Terwijl de rosti kookt, snijd je een spleet in de zijkant van de biefstuk, zodat er een zak ontstaat die groot genoeg is voor 4 gerookte oesters (druk deze voorzichtig naar binnen).
Bestrijk het oppervlak van de biefstuk met olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
Zet een zware koekenpan of bakplaat op het vuur en verwarm deze tot rokend heet. Schroei de biefstuk vervolgens 3-4 minuten aan elke kant (zodat hij zeldzaam tot medium rood wordt).
Laat de biefstuk 5-6 minuten rusten voordat u de tapijtzak in twee dikke helften snijdt, elk met 2 gerookte oesters.
Werk nu snel en serveer een lapjesbiefstuk schrijlings op voorverwarmde borden.
Bestrijk elk gerecht met de overgebleven rookoesters en een schijfje gremolataboter.
Serveer onmiddellijk met groene groenten en rucola.
Eik
Hout
Het meest veelzijdige hout van allemaal is eiken. Past bijzonder goed bij gevogelte, rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en wild.
Shop Now