Smoked Lobster Mac and Cheese

Gerookte kreeft Macaroni met kaas

Thomas Karlstein

Ik heb altijd van de tegenstelling gehouden in luxe junkfood.

Ingredients

2 verse kreeften

macaroni met kaas

100 g echt licht pils

230 gram melk

14 g natriumcitraat

360 g geraspte zoute kaas zonder zoetigheid (aanbevolen 70% cheddar 30% gouda of edam)

300 g droge pasta (elleboogpasta voor het klassieke Amerikaanse mac- en kaasgevoel)

gehakte peterselie om te garneren met eventueel krokant gebakken uitgelekt spek geraspte cheddar of andere kaas

Preparation

Een vroege herinnering is de luxe burger bij mama langs de E4 op weg naar Arlanda, waar je een hamburger kon bestellen met onder meer Russische kaviaar. Ik weet niet of het heel vaak werd besteld, waarschijnlijk niet. Zelf keek ik er altijd alleen maar naar, enigszins geschokt door de prijs. Tijdens mijn tienerjaren was mijn zak veel te leeg en de eerste keer dat ik echte kaviaar zou proberen, zou het zeker niet op een hamburger in een straatkeuken zijn. Zoveel had ik begrepen. Hopelijk heeft de pretentieuze burger sommigen verzadigd, hoewel ik vooral denk dat het op het menu stond om een snackijsje te maken.

Hier ben ik, vijfentwintig jaar later, aan het schrijven over een hamburger die ik nog nooit heb geproefd, op een plek die, althans in zijn oorspronkelijke vorm, niet meer bestaat. Met luxe junkfood bedoel ik niet alleen luxueus in de zin van duur, het kan ook luxueus zijn in de mate dat het goed bereid is. Wat ik ook leuk vind, is wanneer er een botsing is tussen de ingrediënten. Zoals in het gerecht dat we vandaag gaan koken. De vers gerookte kreeft gecombineerd met zoiets eenvoudigs als macaroni en kaas is een echte frontale botsing qua ingrediënten, maar de smaken gaan zeker hand in hand, en daarom is het waarschijnlijk niet de eerste keer dat je van Lobster Mac hoort & Kaas. Een toch al klassiek gerecht niet een beetje verpesten zou totaal anders zijn dan ik.

Om die reden rook ik uiteraard de kreeft. Niet helemaal opnieuw, het wordt nog gekookt in de winkel, maar na ongeveer een uur in de rook heeft het precies de juiste hoeveelheid rooksmaak om dit gerecht nog hoger te tillen. Op het laatste moment heb ik ook het bakje macaroni en kaas in de rook gezet. De vette kaassaus, zorgvuldig op smaak gebracht met lichte bouillon en melk, neemt snel de rookaroma's op en krijgt kleur.

Ten slotte worden gerookte kreeft en pasta gegrild met meer kaas. Geserveerd met knapperig spek en wat prachtig groen erop, voelt het bijna verkeerd om het woord junkfood meer in je mond te leggen.

Gerookte kreeft - Methode:

Draai de kop van de kreeften. Plaats op een rookrek zodat de vloeistoffen in de schelpen tijdens het roken zo goed mogelijk worden vastgehouden.

Rook de kreeften boven in de roker met milde bisquetten gedurende 1 uur op ongeveer 70°C.

Mac en kaas (met kaassaus die niet snijdt) - Werkwijze:

Kook de pasta al dente volgens de instructies op de verpakking. Zout slechts heel licht.

Giet het water af en spoel af met koud water, zodat het koken stopt zonder dat de pasta ijskoud wordt.

Zet opzij en begin met de kaassaus. Het makkelijkst maak je de kaassaus in een thermomixer.

Meng de vloeistoffen met natriumcitraat tot ze zijn opgelost.

Stel de temperatuur in op 70°C, snelheid 3 en voer de kaas gewoon naar beneden terwijl deze smelt. (Zonder thermomixer werkt het, gezien het resultaat, net zo goed in een gewone pan met een handmixer. Denk er echter aan de temperatuur niet te veel te verhogen.

Gebruik bij voorkeur een waterbad. Verwarm de vloeistoffen in een waterbad tot een temperatuur van maximaal 70°C. Wanneer het zout is opgelost, begin je beetje bij beetje kaas toe te voegen. Een eetlepel per keer is voldoende.

Werk de kaas fijn met een staafmixer. Ga door met meer kaas terwijl deze smelt.)

Meng twee porties pasta in een roestvrijstalen pot of kom.

Giet de kaassaus erover. Mogelijk wordt niet alle kaassaus geconsumeerd. De pasta moet absorberen, maar mag niet verdrinken.

Plaats tijdens de laatste 10 minuten van de rooktijd van de kreeft de kom met gemengde macaroni en kaas in de roker. (Probeer het mengsel van pasta en kaas af te stemmen op het laatste stadium van de rook van de kreeft. Je wilt niet dat de pasta te koud wordt.)

Portie:

Haal vervolgens alles uit de rook. Zet de kreeften op twee serveerschalen gevuld met macaroni en kaas. Garneer (voornamelijk de pasta) met geraspte kaas en laat vervolgens onder het grillelement in de oven op de hoogste temperatuur garen. Als de kaas gekleurd is, haal je hem eruit en garneer je met optionele accessoires zoals knapperige spekhagelslag, geraspte kaas en/of gehakte peterselie.