Bradley Smoked Mussel & Monkfish Soup

Bradley Gerookte mossel en monnikvis Soep

Sandra Tate

Delicate ingrediënten vereisen een delicate behandeling.

Ingredients

(Voor 4 personen)

800 g mosselen, licht gerookt

750 g dikke zeeduivel, in medaillons van 3 cm gesneden

700 ml visbouillon

100 g crème fraiche

500 g kleine nieuwe aardappelen, geschrobd en gekookt tot ze gaar zijn

3 middelgrote preien, bijgesneden, gewassen, gehalveerd en in dunne plakjes gesneden

30 g boter

2 eetlepels olijfolie

125 g jonge spinazieblaadjes, gewassen

2 rijpe tomaten, zaadjes verwijderd en in kleine blokjes gesneden

zout peper

vers geperst citroensap naar smaak

Preparation

Gelukkig zijn Mosselen nu het hele jaar door verkrijgbaar dankzij de touwteelt en deze waren bijzonder goed.

Ze moeten echter met zorg worden behandeld (niet alleen om een slechte maag te voorkomen), maar ook om te voorkomen dat een delicatesse verandert in een rubberachtig, droog en teleurstellend aanbod. Omdat ik zeeduivel wilde toevoegen, wilde ik ook een overweldigend sterke rooksmaak bij de mosselen vermijden.

Voor dit recept heb je een flinke hoeveelheid visbouillon nodig, die ik heb besproken in de 'noot van de redactie' op de blog van mei. Ik raad je aan er nog eens naar te verwijzen als je zin hebt om er zelf een te maken (en ik raad je sterk aan dat ook te doen) .

Bereid de mosselen voor door ze in koud water te gooien en rond te draaien om ze te laten sluiten. Als ze na krachtig gekletter tegen andere mosselen nog steeds niet gesloten zijn, is het zeker tijd om ze weg te gooien; ze zijn dood en kunnen bij consumptie ernstige maagklachten veroorzaken.

De gezonde mosselen moeten nu door schrobben worden ontdaan van zeepokken en oppervlakteresten en de ‘baard’ (vezelachtig materiaal waarmee de mossel aan het touw vastzit) voorzichtig worden weggetrokken.

De mosselen moeten nu snel gaar worden.

Verhit 2,5 cm water in een grote pan tot het aan de kook komt, plaats het vergiet met de mosselen boven het water en dek af met een deksel om te stomen.

Stoom gedurende 3-4 minuten of tot de schelpen geopend zijn, laat het NIET te gaar worden.

Haal onmiddellijk van het vuur.

Om de mosselen te roken:

Omdat ik niet het risico wilde lopen dat de mosselen verder zouden koken of zelfs uitdrogen, heb ik ervoor gekozen om de Cold Smoke Adapter op de Bradley Smoker aan te sluiten en de bovenste ventilatieopening van de smoker af te sluiten.

Ik voegde eikenhouten bisquetten toe aan de stapel en zodra de kast gevuld was met rook plaatste ik de mosselen daarin, uit elkaar gespreid, nog steeds in hun schelp, op een rooster boven een opvangbak van aluminiumfolie. Ik liet ze een kleine 20 minuten koud roken met de ventilatieopening nu een beetje open. KLAAR!

Resultaat: vochtige, subtiel gerookte mosselen.  

Dit is een favoriet bij het hele gezin, hoewel de gerookte mosselen nieuw waren in het gerecht. Ze voegden ongetwijfeld een subtiele maar onderscheidende smaak toe en we genoten allemaal enorm van het gerecht. Ik denk dat we het over 'onverzacht succes' hebben! Ik noem het soep, maar het is een bevredigende hoofdgerechtsoep.

Smelt de boter in een grote pan, voeg de olijfolie en de fijngehakte prei toe, dek af en laat op een zeer laag vuur 5-6 minuten sudderen om zacht te worden.

Giet de hete bouillon erbij, breng aan de kook en breng op smaak met zout en peper.

Roer de crème fraîche erdoor en doe de gekookte aardappelen in de pan.

Laat nog 5 minuten zachtjes koken en voeg dan de stukjes zeeduivel toe en duw ze in de vloeistof om ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig pocheren.

Voeg na 2 minuten de gehakte tomaten, jonge spinazie en de gerookte mosselen toe.

Dek af en laat nog 2-3 minuten koken tot de spinazie geslonken is en de mosselen gloeiend heet zijn.

Proef en breng de laatste kruiden op smaak. Voeg op het laatst citroensap toe om verkleuring van de spinazie te voorkomen.

Verdeel over voorverwarmde kommen en serveer onmiddellijk.

Eik
 Hout

Eikenhouten bisquetten voor Bradley-rokers

Het meest veelzijdige hout van allemaal is eiken. Past bijzonder goed bij gevogelte, rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en wild.

Shop Now