Ribs with a taste of Christmas - another tradition

Ribben Met een voorproefje van Kerstmis - een andere traditie

Thomas Karlstein

De boom is versierd, de Gävlebocken (op het moment van schrijven) staat nog steeds trots en het is begonnen een beetje wit om ons heen te worden.

Ingredients

recept 4-6 personen

4,5 kg babyruggen

1 L Kerstmost (niet light)

Pekel:

3 liter water

3 dl zout

1 dl suiker

Wrijven:

2 eetlepels gember

2 eetlepels koriander

2 eetl komijn

0,5 eetl nootmuskaat

0,5 eetl kaneel

0,5 eetl kruidnagel (gemalen)

Glazuur:

ca. 3 dl lijsterbessengelei

1 dl geraspte verse gember

1,5 dl sinaasappelsap

3 eetlepels bruine suiker

Preparation

De boom is versierd, de Gävlebocken (op het moment van schrijven) staat nog trots overeind en begint om ons heen een beetje wit te worden. Nu is het niet ver meer tot onze grootste vakantie, maar voor die tijd even iets over iets dat vergeten is. Ik wil van de gelegenheid gebruik maken om u eraan te herinneren dat het vandaag "Thomas' dronken vat" is. De term betekent niet dat iedere Thomas per definitie te diep in het glas heeft gekeken, maar is een populaire term voor de dag waarop vroeger het kerstbier mocht proeven. Thomas heeft toevallig vandaag zijn naamdag. Wat voor hem vast heel leuk moet zijn?!

Uit levensbeschrijvingen blijkt dat bier drinken waarschijnlijk de oudst bekende Zweedse kersttraditie is. Of het waar is of niet, ik weet het niet?

Persoonlijk denk ik dat het veel waarschijnlijker is dat je lang voor Kerstmis herhaaldelijk iets gerookt hebt. Eten roken is dus waarschijnlijk onze oudste kersttraditie. Je eet eerst en krijgt later dorst. Wat dachten de levenshistorici hier? Om dit gastro-historische inzicht te vieren, bieden wij met Kerst spareribs aan. Ribbetjes met feestelijke smaken zijn voor velen een traditie. Zelf ben ik ze een beetje sporadisch tegengekomen, maar nog niet eerder zelf gemaakt. Toen Juliga Kamben ter sprake kwam, wist ik dan ook precies wat ik moest doen. Misschien herinner je je nog de 3-2-1 bes die ik een paar zomers geleden hier bij Bradley presenteerde?

De insteek in dat recept is een eenzame brede rechte weg met hekwerk naar een feestmaal. Absoluut perfect voor de kersttafel. Ruim dus de zomerse BBQ-kruiden op en haal de kaneel, gember, kruidnagel, nootmuskaat en alle andere smaken naar boven die we zo warm associëren met Kerstmis.

Als de spareribs een paar uur gerookt hebben en de kruiden goed ingewreven zijn, halen we de kerstmost tevoorschijn. Het vlees, dat nu een mooie kleur begint te krijgen, laat je in de julidrank verder stomen voordat het wordt beschilderd met een glazuur van onder meer lijsterbessengelei, geraspte verse gember en sinaasappel. Nu is er nog maar één kerst met ribben nodig en hebben we een nieuwe kersttraditie gecreëerd.

Tevreden over de ribben en als eerbetoon aan het zwoegen van mijn voorouders, trakteer ik mezelf op een koud biertje bij de gerookte. Voor de spareribs serveren wij geraspte, in boter gebakken boerenkool en huisgemaakte bietensalade.

Wij van Bradley wensen u een vrolijk kerstfeest!
 

Methode:

Begin de avond ervoor al met de pekel. Kook het water met zout en suiker. Laat oplossen en afkoelen tot koelkastkoud. Leg de drumsticks vervolgens neer en laat ze een nacht afkoelen (12-18 uur).

De volgende dag - start de Bradley smoke op 110°C en start de rookfunctie.

Spoel de kam af onder koud water en droog hem grondig af.

Meng de droge kruiden tot een rub en werk het kruidenmengsel in beide kanten van het vlees. Verdeel de ribben vervolgens over de roosters en plaats ze in de roker. Laat vervolgens 3 uur staan.

Haal de ribben eruit. Maak vervolgens een enkele "kuip" van meerdere lagen aluminiumfolie.

Doe alle dempers in de folie en bedek met de kerstmost. Dek vervolgens af zodat alles volledig is afgesloten met meer folie.

Zet de rook opnieuw op dezelfde temperatuur, maar met uitgeschakelde rookunit.

Laat nog 2 uur staan.

Maak ondertussen het glas klaar. Laat alle ingrediënten samen koken in een pan. Als de tijd om is, is het tijd om de dempers uit de folie te halen en terug op de roosters te plaatsen.

Bestrijk de kampoten aan beide kanten met het glazuur en plaats ze opnieuw in de Bradley-kast. Dezelfde temperatuur (110°C) als voorheen, maar nu met de rookfunctie ingeschakeld.

Laat nog 1-2 uur staan.

Serveer met optionele accessoires.