Smoked and Braised Oxtail

Gerookt en gestoofd Ossenstaart

Dan Shahin

Ossenstaart is rijk aan collageen, een essentieel eiwit voor de groei en het herstel van ons lichaam.

Ingredients

2kg Ossenstaart

2 eetlepels mosterd of hete saus

4 eetlepels grof gemalen peper

2 eetlepels zeezout

2 uien, fijn gesneden

2 teentjes knoflook, fijngehakt

2 Wortelen, fijngesneden

2 stengels bleekselderij, fijngesneden

4-5 takjes tijm

2 Laurierblaadjes

2 takjes Rozemarijn

300 ml rode wijn

500 ml rundvleesbouillon

Preparation

Methode:

Breng de mosterd of hete saus aan als bindmiddel voor de rub – dit is slechts een heel dun laagje over het hele oppervlak van de ossenstaartstukken.

Meng de kruiden vooraf in een kleine kom, zodat deze tijdens het gieten gelijkmatig verdeeld kan worden. Geef de ribben aan alle kanten een goede laag rub. We houden het graag simpel, maar je kunt desgewenst elke smaak toevoegen aan deze rub.

Zet de smoker op 110C en zodra de temperatuur op temperatuur is, zet u de rookstand aan met behulp van de Bradley Flavour Bisquettes naar keuze. Wij gebruiken graag eikenhout bij onze ossenstaart, maar je kunt elke smaak gebruiken die je wilt.

Voeg de ossenstaart toe aan de roker met een bakje op het rooster eronder om eventuele druppels en sappen op te vangen en rook gedurende 4 uur.

Ongeveer 30 minuten voor het einde van deze rookfase maken we de stoofvloeistof voor de tweede kookfase. Bak de uien, wortels en selderij zachtjes. Voeg na 10-15 minuten de knoflook toe en bak nog eens 5 minuten. Voordat u de rozemarijn-, tijm- en laurierblaadjes toevoegt. Vervolgens voegen we de rode wijn toe en koken we de alcohol gedurende 5 minuten, al roerend en schrapend om de pan te blussen. Voeg de runderbouillon toe, breng aan de kook en laat het vervolgens zachtjes koken. Houd dit aan de kook totdat de rookperiode van 4 uur voorbij is.

Zet de rookstand uit en haal de ossenstaart uit de roker. Voeg toe aan een bakje of schaal die geschikt is voor de roker en diep genoeg is voor de ossenstaartstukjes en het stoofvocht. Voeg het hete stoofvocht toe aan de schaal met de ossenstaart en dek goed af met folie. Keer terug naar de roker en laat nog 3-4 uur smoren totdat het vlees van de botten valt.

Je kunt dit nu serveren als een heerlijke gestoofde ossenstaart, maar je kunt de restjes ook gebruiken voor een fantastische ossenstaartragu of ossenstaart chili con carne; het is zo veelzijdig en heerlijk om op veel manieren te gebruiken.

Eik
 Hout

Eikenhouten bisquetten voor Bradley-rokers

Het meest veelzijdige hout van allemaal is eiken. Past bijzonder goed bij gevogelte, rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en wild.

Shop Now