Cured & Smoked Egg Yolks

Cured & Gerookte eigeel

Dan Shahin

Gerookt en gezouten eigeel is een ongelooflijke umami-rijke smaakmaker. Een beetje zoals harde kaas. En eigenlijk kun je het overal gebruiken waar je Parmezaanse kaas gebruikt. Rasp de stevige dooier eenvoudig rechtstreeks over pasta, soepen, steak of salades. Het zal je belonen met vederlichte krullen die boterachtige rijkdom, rokerige diepte en een heerlijk versterkte 'ei'-smaak toevoegen.

Ingredients

12 eierdooiers (of zoveel als je wilt)

Veel zout

Eventuele kruiden, specerijen of rubs (naar smaak)

Preparation

Methode:

In een niet-corrosieve schaal, zoals een glazen of Pyrex-schaal die wordt gebruikt voor braadstukken, enz., vult u deze tot bijna halverwege met zout. Schud de bakplaat voorzichtig om het zout plat te maken.

Maak gelijkmatig verdeelde kuiltjes in het zout met behulp van een ei.

Scheid boven een grote kom elk eiwit voorzichtig van de dooier. Giet de dooiers voorzichtig één voor één in elk afzonderlijk kuiltje in het zoutbakje.

Als de bakplaat vol is, bedek ze dan voorzichtig met meer zout totdat alle dooiers bedekt zijn. Plaats een deksel of plastic afdekking over de bak en maak ruimte in de koelkast zodat deze minimaal 5 of maximaal 7 dagen kan uitharden.

Haal de bakplaat uit de koelkast en graaf de dooiers voorzichtig uit, plaats ze op een bord of in een middelgrote kom. Je moet ze dan afspoelen met koud water.

Dep ze droog en plaats ze op je rooster (de Magic Mats zouden hier handig zijn) en plaats de dooiers in de roker op 60 graden Celsius gedurende 4 uur met de bisquetten naar keuze. Esdoorn of Alder zouden het goed doen.

Controleer een van de dooiers na 4 uur en zorg ervoor dat het midden hard aanvoelt. Als dat zo is, zijn ze klaar. Als dit niet het geval is, plaatst u ze terug in de Smoker en controleert u elk half uur totdat ze gaar zijn.

Wanneer het is afgekoeld, plaats het in een luchtdichte verpakking en bewaar het in de koelkast gedurende maximaal 3 maanden. De gerookte en gezouten eidooiers zijn een geweldige aanvulling op soep, salade, pasta, biefstuk of waar je ook maar harde kaas gebruikt.

Rasp ze gewoon op je gerecht!

Esdoorn
 Hout

Esdoornbisquetten voor Bradley-rokers

Met een licht rokerige, zoete en subtiele smaak zijn Maple Bisquettes perfect voor het roken van kalkoenen en voor het verbeteren van de smaak van gevogelte en wildvogels.

Shop Now