Smoked corn chicken with creamy applesauce

Gerookte maïskip met romige appelmoes

Thomas Karlstein

Net als bij andere dingen is het met kip. Je kunt slagen en falen. Als je de eerste doet, kan het magisch zijn. Als je het later doet en te gaar.

Ingredients

1 hele maïskip

3 dl knoflookmarinade

Romige appelmoes:

25 g boter

1 roodgroene Katja-type appel

3/4 fijngesneden gele ui

1,5 el donkere muscovadosuiker

2 eetlepels appelciderazijn

4 dl kippenbouillon

5 dl slagroom

Preparation

Kant-en-klare onderdelen kunnen soms handig zijn, zoals dijfilet voor op de barbecue of gewoon zo in de pot. Maar ik kook mijn kip liever heel.

In het verleden heb ik mijn kip vaak in een slowcooker bereid, maar in de Bradley kan ik maar liefst acht kippen of meer koken. Je kunt meer koken. Als je tijd hebt, kun je de kip langzamer roken op een lage temperatuur. Als je meer haast hebt, kun je de temperatuur maximaliseren en de kip een knapperig vel en een rokerige smaak geven die magisch wordt in de mond.

Het feit dat het lente is, betekent dat ik kan liggen en zonnen terwijl de rook de rest doet. Er is iets zeker aan het hebben van een rook die blijft hangen en geuren verspreidt terwijl de dag verstrijkt en er in de tussentijd verschillende activiteiten plaatsvinden.

Bij het serveren voelt het alsof er tijd en liefde in is gestoken, terwijl eigenlijk alles in de rook voor zichzelf heeft gezorgd. Het is gewoon een kwestie van niet kijken in de tussentijd. - "...want als je kijkt, kookt het niet."

Voor de gerookte kip serveer ik één van mijn favoriete sauzen. Het is een lichtzoete en romige appelmoes met wat zuurgraad. Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan met rijst of gestoomde nieuwe aardappelen. Als je de kans hebt, denk ik dat je jezelf moet trakteren op maïskip. Het is sappiger en smaakt beter. Als ik er maar een paar ga koken, kook ik liever twee kleinere kippen dan één grote. Ik denk dat dit komt omdat de kleinere gelijkmatiger worden gebakken en het gemakkelijker is om bepaalde delen niet te gaar te maken. Of het is gewoon een voordeel dat je dan vier klaveren krijgt en niet twee. Er zal dan minder gevochten worden rond de tafel.

Methode:

Start de Bradley-kast een half uur van tevoren. Stel de temperatuur in op 160 graden C.

Bestrijk de kip ondertussen met eventuele marinade. (Persoonlijk gebruikte ik een gekochte marinade met knoflooksmaak).

Laat de kip vervolgens, afhankelijk van de grootte, ongeveer 1,5-2 uur in de rookkast met appelbriketten lopen.

Als de tijd om is, verlaag ik de temperatuur naar ongeveer 100 graden Celsius en ga ik nog een half uur hardlopen.

Als de dijen gemakkelijk loskomen van het lichaam en het kippensap helder is, is de kip klaar.

Romige appelmoes Werkwijze:

Snijd appel en ui relatief fijn.

Bak met boter in een tractorpan en voeg de suiker toe.

Laat nog even zachtjes bakken tot de suiker volledig is gesmolten.

Zet de azijn neer.

Voeg de bouillon toe en reduceer tot ongeveer de helft.

Haal van het bord en voeg de room toe.

Laat het vervolgens inkoken tot de gewenste consistentie. Als je een volledig gladde saus wilt, zeef hem dan vlak voor het serveren.

Appel
 Hout

Appelbisquetten voor Bradley-rokers

Een licht, fruitig en lichtzoet rookaroma dat past bij gevogelte, rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en kaas.

Shop Now