How to Properly Tenderize Chicken

Hoe goed te zijn Mals maken Kip

Posted on: September 20, 2022



Koppel tekst aan een afbeelding om de nadruk te leggen op het door u gekozen product, collectie of blogpost. Voeg details toe over beschikbaarheid, stijl of geef zelfs een recensie.

Als je op zoek bent naar de beste manier om de kip te koken, zodat je de sappigheid krijgt waar iedereen naar verlangt, dan is het mals maken van de kip essentieel. Het zorgt er niet alleen voor dat je vlees niet taai wordt, het zorgt ook voor een betere smaak.

Malse, sappige en smaakvolle kip is het ultieme compliment voor elke thuiskok die van grillen houdt. Als je aan het koken bent, is taaie, rubberachtige kip het laatste wat je wilt. Het is gewoon niet prettig om te eten. Dus hoe maak je kip mals?

Het mals maken van vlees is de praktijk waarbij collageen in spiervezels wordt afgebroken om het vlees malser te maken. Hier zijn de beste methoden om kip mals te maken, samen met enkele handige tips en trucs.

Beuk de vogel

Dit is een van de meest effectieve methoden om kip mals te maken. Het is eenvoudig en je hebt waarschijnlijk al alles wat je nodig hebt in je keuken.

  • U kunt dit doen met behulp van een specifiek hulpmiddel voor het mals maken van vlees, zoals een hamer met een hobbelig oppervlak of een deegroller. De hamer is een betere keuze omdat deze speciaal is gemaakt om vlees te verpletteren. Je kunt andere hulpmiddelen gebruiken, zoals een deegroller, een hamer, een zware koekenpan of zelfs een pan.
  • Stampen werkt het beste voor kip zonder bot. Ontbeen sneden met bot eerst voordat u ze beukt. Gebroken botten zijn een echte overlast die u wilt vermijden.
  • Bedek de kip in plasticfolie of een ritssluitingszak voordat u hem gaat stampen. Dit voorkomt dat stukjes kip tijdens het proces over je aanrecht vliegen en de sappen van de kip opsluiten. Vermijd het gebruik van materiaal dat gemakkelijk kan scheuren, zoals folie of vetvrij papier.
  • Klop de kip niet te hard, anders beschadigt u hem. Het doel hier is om een gelijkmatige dikte en consistentie te verkrijgen, wat de textuur van de kip verbetert. Neem de tijd om ervoor te zorgen dat u een gelijkmatige dikte krijgt voordat u het uitpakt en kookt.

Het is belangrijk op te merken dat gestampte kip sneller gaart dan dikkere stukken kip. Pas uw kooktijd dienovereenkomstig aan om te voorkomen dat het te gaar wordt, waardoor u opnieuw een droge puinhoop krijgt.

Marineer het

Het marineren van de kip heeft twee doelen: smaak toevoegen en mals maken. Laat de kip minimaal een uur in de marinade weken om er het beste uit te halen.

Als u het een nacht in de marinade laat staan, krijgt u veel betere resultaten. Plaats de container met de kip en de marinade in de koelkast totdat u klaar bent om te koken.

Marinades op melkbasis

Marinades op basis van yoghurt en karnemelk zijn de beste omdat ze een verscheidenheid aan zuren en enzymen bevatten die het vlees mals maken. Je kunt de marinade combineren met kruiden naar keuze om de kip smaakvoller te maken.

Als u kiest voor een yoghurtmarinade, denk dan goed na over de kruiden. Je wilt complementaire smaken krijgen die elkaar niet overschaduwen.

  • Sommige yoghurtsmaken, zoals vanille, kunnen tijdens het koken onsmakelijk zijn. Yoghurt met fruitsmaak, zoals citroen en kokosnoot, kan prachtige resultaten opleveren in combinatie met kip.
  • Gewone, magere of volle yoghurt past goed bij de meeste kruiden die worden gebruikt om kipgerechten te bereiden.

Karnemelk is milder dan yoghurt en heeft geen invloed op de smaak van de kip. Als je geen karnemelk bij de hand hebt, kun je melk en azijn gebruiken om een vervanger te bereiden.

Voeg ter voorbereiding een eetlepel witte azijn toe aan een kopje volle of magere melk. Wacht tot het mengsel schift voordat je het op de kip gebruikt.

Andere marinade-ideeën

Hoewel een zelfgemaakte marinade gezonder is omdat deze geen chemische conserveermiddelen bevat, heb je soms geen tijd om er een te bereiden. Gelukkig kun je kiezen uit duizenden marinades die je in de winkel kunt kopen. Hier zijn een paar dingen om te onthouden:

  • Op zuur gebaseerde marinades kunnen kip uitdrogen en het taaier maken als je het lang laat staan. Gebruik spaarzaam azijn en citroensap voor het beste resultaat.
  • Gebruik fruitmarinades met ananas, kiwi of mango als je heel zachte kip wilt. Met deze ingrediënten krijg je een zeer papperige kip.
  • Frisdranken dienen als uitstekende marinades. Voeg een snufje zout toe voor een nog beter resultaat.

Spoel de kip grondig af voordat u hem gaat koken.

Neem de juiste kooktijden en temperaturen in acht

Een slechte timing zal alles wat je tijdens de voorbereidingsfase hebt gedaan, ongedaan maken. Je krijgt droge en taaie kip als je hem te gaar maakt en een gevaar voor de gezondheid als je hem niet gaar maakt.

Door de kip te roken in een professionele voedselroker kun je dit voorkomen. Breng uw roker gewoon op de temperatuur die wordt aanbevolen in uw recept en laat hem de rest van het werk doen gedurende de aanbevolen tijd.

Houd een vleesthermometer bij de hand om de interne temperatuur te controleren. Je kunt de kip uit de roker halen zodra deze een temperatuur van 74 °C heeft bereikt.

Laat het vlees een paar minuten rusten, zodat de “overdraagwarmte” het koken kan voltooien en de sappen opnieuw kunnen worden opgenomen. Dit geeft je zoete en sappige kip als je eindelijk klaar bent om te serveren.

Laatste gedachten

Een niet goed gekookte kip wordt taai, taai en smaakloos – iets wat niemand wil. Je kunt deze tips zelfs combineren en kijken hoe dat gaat. Zou een gestampte en gemarineerde kip bijvoorbeeld smaakvoller en sappiger zijn? Veel plezier met experimenteren de volgende keer dat je zin hebt in kip.

Wilt u meer weten over kip? Bekijk hieronder de artikelen die we voor u hebben voorbereid:
De juiste manier om kip mals te maken
Hoe je een kip kunt vlinderen en spatchcocken
Wat is er niet geweldig aan gerookte hele kip?

Bezoek ons op de Bradley Food Smoking-blog voor meer tips en trucs.