Kalkoen is een zeer veelzijdig eiwit. En hoewel een geroosterde kalkoen, mits goed behandeld, heerlijk kan zijn, kunnen de resultaten bij het roken van een kalkoen zelfs die van een gevulde en geroosterde vakantievogel overtreffen.
Ik had dit jaar de kans om een tweede kalkoen te bemachtigen bij een plaatselijke kalkoenboerderij. Het was een 16 pond wegende, volledig op natuurlijke wijze gefokte vogel. Ik zag het als de perfecte gelegenheid om wat te roken, en vervolgens een aantal stukken vacuüm te verpakken en in te vriezen – vooral veel gesneden vlees voor op de boterham (zie recept hieronder).
Ingrediënten
Eén assortiment gefokte, natuurlijke kalkoen
Voor de droge pekel
Stel een mengsel samen van droge of verse kruiden. Onthoud dat droge kruiden een intensere smaak geven. Ik gebruikte voornamelijk verse kruiden.
Vier takjes verse rozemarijn (strip de naalden van de stengel);
Vier takjes verse salie;
10 – 12 takjes verse gewone tijm
Vier teentjes knoflook, gepeld en gehakt
Twee theelepels venkelzaad
Een eetlepel citroenschil
Een theelepel rode pepervlokken
Een half kopje koosjer zout
Twee eetlepels turbinado-suiker (onbewerkte suiker)
Doe alle ingrediënten in de kom van een keukenmachine en pulseer tot er een pasta ontstaat.
Voor de rook
Twee appels, in tweeën gesneden
Eén grote ui, gehalveerd, en drie of vier hele teentjes knoflook
Vier takjes verse rozemarijn
Eén kopje van je favoriete Bourbon
Whiskey Eiken Bisquetten
Techniek
Wrijf het droge pekelmengsel over de hele kalkoen – boven, onder en in de holte.
Zet de kalkoen, onafgedekt, 24 uur in de koelkast.
Dertig minuten voor het roken haalt u de kalkoen uit de koelkast en spoelt u de pekel af. Neem hier de tijd voor en verwijder de pekel van de vogel. Gebruik koud stromend water.
Droog de kalkoen goed af en doe de appels, de ui en de knoflookteentjes samen met de takjes rozemarijn in de holte.
Wrijf de Bourbon over de hele buitenkant van de kalkoen.
Rook
Rook de kalkoen op de Whiskey Oak Bisquettes op 220 – 225 graden gedurende 6 – 8 uur
Bedruip tijdens het gehele rookproces maximaal drie keer de Bourbon.
Zoek naar een interne temperatuur van 150 – 160 graden.
Als de kalkoen de temperatuur heeft bereikt en gaar is, haal je hem eruit en laat je hem 15 – 20 minuten op een snijplank rusten.
Haal het fruit en de groenten uit de ovenruimte. Snijd, snijd en geniet!
Recept voor een heerlijk broodje
Dit is een heerlijk broodje – en een van de belangrijkste redenen dat ik kalkoen rook! Hoewel je kunt experimenteren met het soort kaas, wordt het lekkerder met een boterachtige, rijke kaas.
Ingrediënten
Eén demi – stokbrood
Drievoudige room Brie-kaas
Gelei van hete peper
Rucola
Gerookte kalkoen gesneden
Techniek
Snij het stokbrood open en verdeel de Brie over één kant van het brood.
Verdeel de pepergelei op de andere kant van het brood.
Leg plakjes gerookte kalkoen op de kaas.
Leg de rucola over de kalkoen, sluit de boterham en geniet ervan!
Door de Philly Foodist