How To Make Gluten-Free Food Rubs

Hoe maak je Glutenvrij Voedselrubs

Posted on: January 17, 2023Glutenvrije recepten en diëten komen steeds vaker voor. Iedereen lijkt geleidelijk een fan te worden van glutenvrije maaltijden, ook al zijn ze niet "gluten-gevoelig".

Glutenvrije recepten en diëten worden steeds gebruikelijker. Iedereen lijkt langzamerhand fan te worden van glutenvrije maaltijden, ook al zijn ze niet “glutengevoelig”.

Wat is gluten?

Gluten is een groep eiwitten die veel voorkomen in tarwe. Gluten wordt vaak gebruikt als lijm om ander voedsel vast te houden en in vorm te houden. Dit komt omdat het mengen van tarwebloem met water een pasta produceert, gluten, met flexibele, elastische en kleverige eiwitten. Gluten komen veel voor in deeg en beslag.

Hoewel het een veelgebruikt onderdeel is, kunnen mensen met specifieke symptomen en complicaties bijwerkingen op gluten krijgen. Coeliakie, tarweallergie en glutengevoeligheid zijn veelvoorkomende redenen waarom mensen op gluten reageren.

Gluten in specerijen

Dit moet een van de meest gevoerde discussies zijn onder specerijenliefhebbers. Velen beweren dat de meeste kruidenmakers graag bloem toevoegen met de bedoeling de kruiden uit te strekken. Ook wordt beweerd dat het siliciumdioxide dat gewoonlijk als conserveermiddel wordt gebruikt om specerijen te beschermen tegen de vorming van klontjes, gluten bevat.

Een ander groot probleem is de mogelijkheid van kruisbesmetting als gevolg van glutenbevattende kruiden. Dit kan het gevolg zijn van kruidenmixen die in de meeste gevallen wél gluten bevatten. De meeste specerijen of kruidenmengsels worden meestal gecombineerd met tarwezetmeel, tarwemeel, tarwe-eiwit en tarwekruimels waarvan bekend is dat ze gluten bevatten.

Hoewel veel specerijenfabrikanten beweren dat hun producten glutenvrij zijn, raden we aan de ingrediënten en etikettering zorgvuldig te onderzoeken om vast te stellen of het glutenvrij is.

Kun je je eigen glutenvrije voedselrub maken?

Het antwoord is een absoluut ja! Thuis je eigen foodrubs maken is de enige gegarandeerde manier om een 100% glutenvrije smaakmaker te bereiken. Het is ook een eenvoudig doe-het-zelfproces dat u gemakkelijk en zonder veel moeite kunt uitvoeren.

Misschien vraag je je af hoe je dit moet aanpakken, vooral als het de eerste keer is dat je hoort over zelfgemaakte glutenvrije voedselwrijvingen. We delen met u onze speciaal samengestelde, eenvoudige procedure voor het maken van uw eigen glutenvrije kruidenmix.

Onze zelfgemaakte glutenvrije voedselrub is een handige, zeer aanpasbare en veelzijdige mix die u bij een scala aan gerechten kunt gebruiken. Hierdoor kunt u zorgeloos uw favoriete delicatessen bereiden. U heeft ook de volledige controle over wat er in uw voedselroker gaat, waardoor u verzekerd bent van een glutenvrije maaltijd.

Er zijn veel kruiden die je kunt gebruiken als ingrediënten bij het maken van je glutenvrije voedingsrub. Hieronder hebben we een aantal van de beste kruiden opgesomd waaruit je kunt kiezen. Denk eraan: kies voor kruiden die goed passen bij het soort voedsel dat je kookt. We raden u ook aan de beschikbare opties en het gebruik ervan zorgvuldig te onderzoeken, zodat u zeker weet dat u de beste ingrediënten kiest die het beste bij uw smaak en voorkeuren passen.

Lijst met specerijen

 • Zout – dit is veruit de nummer één rub die je nooit mag missen in je kruidenrubs. Vooral zeezout raden wij aan vanwege de rijkere minerale samenstelling.
 • Knoflook – we raden aan knoflook te plukken die is gemaakt van gedroogde knoflookzaden.
 • Zwarte peper – een ander veelgebruikt kruid. Wij gebruiken bij voorkeur zwarte peperpoeder gemaakt van peperkorrels.
 • Uienpoeder – het is de handige extra natuurlijke smaak die je nodig hebt voor allerlei gerechten. Het gaat ook goed samen met andere kruiden, zoals knoflookpoeder, zodat je een verscheidenheid aan hartige smaakmakers krijgt.
 • Rozemarijn – dit mediterrane kruid staat bekend om het toevoegen van dat extra aroma.
 • Tijm – dit is een van de beste kruiden voor een rub. Het past meestal goed bij verschillende soorten vlees, zoals kip, varkensvlees en lamsvlees.
 • Gedroogde mosterd – het is een van de beste kruiden om in je etenswaren te gooien en die vertrouwde pit toe te voegen.
 • Korianderzaadpoeder – ook bekend als korianderpoeder. Het is een universele specerij die we aanraden toe te voegen aan je lijst met topkruiden.
 • Gerookte paprika – deze specerij wordt meestal gemaakt van gedroogde, gerookte en gemalen Spaanse peper.

Portie: 80 theelepels

Ingrediënten

 • 2 theelepel knoflookpoeder
 • 2 theelepel uienpoeder
 • 6 theelepel zout
 • 2 theelepel gedroogde tijm
 • 2 theelepel gedroogde rozemarijn
 • 6 theelepel gemalen zwarte peper
 • 2 theelepels gedroogde mosterd
 • 2 theelepels gerookte paprika
 • 3 theelepels rode pepervlokken
 • 2 theelepel gemalen koriander

Hoe voor te bereiden

 1. Giet alle ingrediënten in een mengbeker en meng tot een perfect mengsel.

Je kant en klare rub is klaar voor gebruik. Je kunt het toepassen op rundvleesgebraad, steaks en varkensgebraad.

Vers gemengde glutenvrije voedselrub zou u maximaal zes maanden van dienst moeten zijn, terwijl het nog steeds dezelfde kwaliteit geeft. Dit is vooral het geval als je gemalen specerijen of gedroogde kruiden hebt gebruikt. In dat geval kun je het recept indien nodig verdubbelen.

Wilt u meer informatie over vleesrubs? Zoek niet verder dan onze artikelen over:
3 zelfgemaakte rubs om je gerookte kip naar een hoger niveau te tillen
Beroemde rubtypes gecombineerd met heerlijke recepten
Wat is een rub, waarom en hoe doe je dat?

Voor meer geweldige ideeën over hoe u het meeste uit uw Bradley Smoker kunt halen, kunt u de geweldige artikelen op onze pagina bekijken Bradley Smoker Blog over eten roken voor meer tips & trucs.