How to Smoke a Whole Chicken

Hoe je een Hele kip

Posted on: January 11, 2023



Van al het voedsel dat ik in de loop der jaren heb gerookt, moet een van mijn favorieten een hele kip zijn. Natuurlijk, ik hou van ribben, borst, getrokken varkensvlees en gerookte jalapeño -poppers, maar het roken van een hele kip is gewoon geweldig!

Van al het voedsel dat ik door de jaren heen heb gerookt, is een van mijn favorieten toch wel een hele kip. Natuurlijk, ik hou van ribben, borststuk, pulled pork en gerookte jalapeño-poppers, maar een hele kip roken is gewoon geweldig!

Het levert niet alleen een zeer sappige vogel op die supermals is, maar er komt ook een heerlijke rookinfusie uit. Bovendien is het ontzettend eenvoudig om te doen en vereist het weinig monitoring.

De grootte van de kip heeft invloed op de rooktijd

Als u besluit het te proberen, zorg er dan voor dat u een mooie, verse vogel aanschaft. Kies er bovendien een die ongeveer 3 1/2 pond weegt. Ze zijn perfect om te roken, omdat ze een mooie hoeveelheid vlees voor het hele gezin opleveren. Uiteraard is het mogelijk om een kleinere of grotere vogel te gebruiken. Houd er echter rekening mee dat de grootte van de kip de rooktijd beïnvloedt.

Heel of in tweeën gesneden

Hoewel kippen doorgaans in hun geheel worden gerookt, is het ook mogelijk om de vogel doormidden te snijden. Dit zal de rooktijd een beetje verkorten, maar niet zoveel als je zou denken.

Om de kip in tweeën te delen, snijdt u hem in de lengte tussen de twee borsten. Doe het in de holte en langs de rug/ruggengraat van de vogel. Het is belangrijk om de halve kippen met het vel naar boven op de rookrekken te plaatsen.

Wees genereus met kruiden

Een royale hoeveelheid kruiden voorafgaand aan het roken is een must. Als gevolg hiervan zullen de kruiden samen met de rook in het vlees van de vogel trekken. Bovendien geeft het een heerlijke aparte smaak.

Hieronder vindt u een paar verschillende kruidenrecepten en elk is goed voor een kip van 3 pond. Je kunt het direct op de huid van de kip wrijven en ook een beetje olie of gesmolten boter op de huid smeren, net voordat je de kruiden erop wrijft.

Kruiden- en knoflookrub

Het enige wat je hoeft te doen is er twee in een kom te mengen theelepels knoflookpoeder, twee  theelepels droge oregano, één theelepel droge tijm, één theeleetlepel droge peterselie, één theelepel zout en 1/2 theelepel gemalen zwarte peper.

Zoete en pittige Chipotle-rub

Om deze rub te bereiden, heb je er twee nodig theelepels chipotlepoeder, twee theelepels gerookte paprika, één theelepel knoflookpoeder, 1/2 theelepel komijn, 1/2 theelepel koriander, één theelepel zout en twee theelepels bruine suiker.

Marokkaanse Kruidenwrijf

Voor de Marokkaanse Spice Rub meng je er gewoon één theelepel paprikapoeder en één theelepel zout. Dan toevoegen 1/2 theelepel van elk van deze smaakmakers: cayennepeper, komijn, gemalen kaneel, nootmuskaat, kardemom en gemalen kruidnagel.

Kippen gekruid, plaats ze terug in de koelkast totdat de Bradley Smoker op temperatuur is.

Kies uw favoriete hout en start de roker

Start de Bradley met houtbisquetten naar keuze. Hoewel bijna alle houtbisquetten prima zullen werken, zijn mijn favorieten voor kip hickory, pecannoot, esdoorn en whisky-eik.

Een goede temperatuur voor het roken van kip is ongeveer 250 F. Het streven tussen 250 en 275 F is het beste, omdat het toevoegen van een of meer hele kippen aan de roker ervoor zal zorgen dat de temperatuur in eerste instantie een beetje zal dalen.

Wanneer de roker zich in het bereik van 250-275 F bevindt, is het tijd om de kip(pen) op de rookrekken en in de Bradley te plaatsen.

Een digitale thermometer helpt bij het bepalen van de gaarheid

Sluit de deur en laat de Bradley Smoker de rest doen! De tijd die nodig is om de kippen te roken, varieert sterk, afhankelijk van de grootte van de vogel. Daarom is het het beste om de interne temperatuur van de vogel te controleren om de gaarheid te bepalen.

Gebruik een digitale thermometer met temperatuursonde en steek deze in de dij van de kip. Als u de kabel van de sonde door de bovenste ventilatieopening van de Bradley voert, kunt u voortdurend de temperatuur van de kip controleren, zelfs als de deur gesloten is.

Laat het rusten voordat u het serveert

De kip is volledig gaar als de interne temperatuur 165 F bereikt. Nu kun je hem uit de Bradley halen. Voor een kip van 3 1/2 pond kan dit ongeveer 3-4 uur duren, en misschien iets langer.

Laat het ongeveer 5 minuten rusten voordat u het aansnijdt. Ze kunnen in vieren worden gedeeld en geserveerd, of het vlees kan in plakjes worden gesneden en worden gebruikt in wraps, salades en nog veel meer. Het karkas van de kip is ook geweldig om bouillon voor soep van te maken!

Door Steve Cylka