De beste roker kan gemakkelijk de pittige, rokerige plakken produceren die de ultieme beloning zijn voor elke barbecue in de achtertuin. Volg deze 6 geweldige stappen om de lekkerste gerookte appelribben te maken!
Jij kunt het laten gebeuren. Hier is het recept voor echte gerookte appelribben, goed genoeg om een trofee mee naar huis te nemen tijdens een kookwedstrijd. Er zijn misschien een paar stappen meer in dit proces dan je wilt, maar het is niet moeilijk en we hebben het hier over restaurantkwaliteit. Beter. Je hebt een nodig Bradley roker voor deze.
Misschien dacht je dat een dergelijke alchemie alleen mogelijk was bij de beste barbecueplaatsen. Maar heerlijke spareribs zijn verrassend eenvoudig thuis te maken, wat goed nieuws is in een tijd waarin uit eten gaan lastig kan zijn.
Ik zal niet zeggen dat het koken ervan een snel proces is. Als je snelheid wilt, gril dan een biefstuk. Maar als de ribben in totaal twee tot drie uur duren, kan de eigenlijke voorbereiding in 30 minuten worden gedaan. Maar de resultaten zijn voor iedereen haalbaar en zeker de moeite waard.
Volg gewoon deze 6 stappen. Er is geen speciale uitrusting nodig behalve de roker die u waarschijnlijk al in uw achtertuin heeft staan.
Wat je nodig hebt
- Bradley-roker
- Bisquetten…. Ik hou van appel
- bruine suiker
- Honing
- Mosterd Dijon
- Appelsap, spuitfles
- Wrijven
- Aluminiumfolie
- BBQ-saus (wat voor jou werkt)
Stap 1: Kies de juiste ribben
Het varken levert vier soorten ribben: babybacks (ook wel toploin ribs genoemd), spareribs, ribtops en ribben in landelijke stijl.
Je wilt de babyruggen gebruiken die van het bovenste gedeelte van het varken zijn genomen (zoals de ruggengraat, letterlijk). Babyruggen hebben de meest genereuze marmering en het zachtste vlees, waardoor ze redelijk snel gaar zijn – en een natuurlijk gegeven voor nieuwelingen.
Koop waar mogelijk ribben van een traditioneel varkensras, zoals Berkshire (ook wel Kurobuta genoemd) of Mangalitsa. Ze kosten meer, maar de prijs wordt gerechtvaardigd door hun sterke varkenssmaak.
Stap 2: Laag de rub
Een proces dat smaaklagen produceert, is een van de geheimen van gerookte ribben. Begin met een laagje, zoals de mosterd Dijon, dat vervolgens aan beide zijden van elk ribbenrek wordt geborsteld.
Breng vervolgens een rub aan. Breng het aan vlak voordat u het in de roker doet, of bij voorkeur een paar uur eerder. De rub wordt vervolgens royaal aangebracht, mis nergens iets. Mijn rub bestaat uit:
- 5T bruine suiker
- 1 1/2T koosjer zout…. Minder als je wilt
- 1/2T chilipoeder
- 1/4t zwarte gemalen peper
- 1/4t cayennepeper of meer voor meer pit
- 1t knoflookpoeder
- 1/2t uienpoeder
- 1t rode pepervlokken
Stap 3: Rokertijd
De roker wordt verwarmd tot ongeveer 270 F. Vergeet niet om op dit punt de bisquetten in de pijp toe te voegen en als alles op temperatuur is, worden de ribben met de vleeskant naar boven gedurende 1,5 uur geplaatst. Draai vervolgens nog eens 1,5 uur om, met de vleeszijde naar beneden.
Op dit moment zien ze er misschien een beetje droog uit, maar dat zijn ze niet. Als je wilt, besprenkel ze dan na het eerste anderhalf uur met appelsap.
Pro-tip: Ribben moeten zacht zijn, maar ze mogen zeker nog een beetje kauwen. Daarom hebben wij tanden.
Stap 4: Doe de goodies aan
Voorbereiding voor de volgende stap: Gebruik per rek 2 vellen folie. Dit is om de ribben in te wikkelen, dan wat bruine suiker op de ribben te doen, honing op de bruine suiker en wat appelsap over de honing te spuiten. Wikkel strak, 1 naad naar beneden en 1 naad naar boven. Doe het terug in de roker.
Haal na 2 uur de ribben uit de roker en onthul de ribben.
Pro-tip: wees heel voorzichtig, want de ribben en de sappen zullen superheet zijn.
Stap # 5: Tijd om de ribben met saus te bedruipen
Bestrijk de ribben met je favoriete BBQ-saus en plaats ze, zoals op de foto, ongeveer 1 uur in de smoker.
Het sausrecept:
- 3 kopjes bruine suiker
- 3 kopjes ketchup
- ¾ kopje rode wijnazijn
- ¼ kopje water of bier.
- 2T worcestershiresaus
- 2T knoflookpoeder
- 3T droge mosterd
- 2t paprika
- 5t zout
- 5t gemalen zwarte peper
- 2-3T citroensap
- 5T hete saus of naar smaak
Haal de in folie gewikkelde ribben uit de smoker, bedruip ze met barbecuesaus, wikkel ze weer in en laat ze gewoon rusten. Dit verkort de kooktijd met ongeveer een uur en ze smaken nog steeds uitstekend!
Nu heb je vlezige plakken besprenkeld met kruiden, gebronsd door de rook en ingesmeerd met plakkerige zoete barbecuesaus. Het vlees is mals, maar niet te mals, met een diepe varkenssmaak, versterkt door de kunst van de pitmaster.
Voor een van de beste rokers die er zijn, hoef je niet verder te zoeken dan een van onze Bradley-rokers. Onze producten zorgen keer op keer voor consistent roken.
Veel rookplezier!