Van goed gekookt vlees moet worden genoten, niet alleen worden geconsumeerd. Perfect gekruid vlees kan de vonk zijn van een heerlijk diner of barbecuesessie. Een van de grootste factoren die een chef-kok en een nieuweling in de keuken onderscheiden, is goed koken en kruiden.
Zout en peper zijn de twee meest bekende kruideningrediënten, maar de lijst reikt veel verder en omvat ook andere ingrediënten, zoals kruiden, citroen of specerijen die goed bij uw vlees passen.
Deze kruideningrediënten helpen het vlees vochtig, sappig en hartig te houden. Kruidenkruiden zijn verantwoordelijk voor de diepe smaken en harmoniëren met de andere ingrediënten om een super smakelijke vleesmaaltijd te bieden.
Je kunt je vlees op smaak brengen in drie verschillende smaken: hartig, zuur of zoet. Dit hangt af van uw smaakvoorkeuren, met een scala aan smaken om uit te kiezen.
Wanneer moet ik mijn kruiden toevoegen?
Vlees is altijd het lekkerst als het vóór het koken wordt gekruid. Neem een paar minuten de tijd om de stukken vlees met kruiden te besprenkelen of in te smeren voordat u ze in de braadpan of roker gooit. Dit is de beste manier om dit te doen, omdat de smaken hierdoor beter worden tijdens het koken. Wij raden u aan uw vlees een beetje te kruiden voordat u het gaat bereiden, zodat het kan bezinken en absorberen voor een smakelijker resultaat.
Je kunt tegen het einde van het koken ook wat kruiden toevoegen om de smaak subtiel te verbeteren. Houd er rekening mee dat dit alleen is om de smaak te verbeteren en niet om de smaak op smaak te brengen.
De verschillende soorten kruiden
Het kiezen van het type kruiden dat u wilt gebruiken, moet uw eerste stap zijn. Dit is een essentiële stap, omdat je ervoor moet zorgen dat je de ideale combinatie van kruiden hebt die je nodig hebt voor een perfecte combinatie. De sleutel om op te merken is dat verschillende soorten vlees verschillende soorten kruiden nodig kunnen hebben.
We hebben zout en peper al benadrukt als de twee meest gebruikte vleeskruiden. Zout is de favoriete smaakmaker, omdat het water helpt onttrekken en de natuurlijke smaak van het vlees verbetert. Het maakt het stuk vlees ook delicater en rijker van smaak. In sommige gevallen wordt zout gebruikt als rub voor verschillende soorten vlees, van rund- en lamsvlees tot kip, om de stukken vlees malser te maken.
Op basis van de smaak kunnen verschillende smaakmakers worden gecategoriseerd, variërend van zoute, zure en hete smaakmakers.
- Zout – zout
- Zuur – citroen, citroensap, sinaasappelsap en azijn
- Heet - paprika, cayennepeper, peperkorrels, gehakte peper, curry en diverse peperkruiden
Welke kruiden je voor een bepaald soort vlees moet gebruiken, hangt af van de smaak en smaak die je nodig hebt. We hebben een korte handleiding opgesteld om het u gemakkelijk te maken als u niet zeker weet welk type kruiden u moet kiezen
- Rundvlees: cayennepeper, paprika rozemarijn, dille, laurier, oregano, peterselie, kurkuma
- Kip: nootmuskaat, peper, tijm, laurier, peterselie
- Vis: laurier, cayennepeper, dille, oregano, peterselie, paprika, dragon, basilicum, bieslook, venkel
- Varkensvlees: basilicum, oregano, peterselie, rozemarijn, tijm, salie, kardemom
- Lamsvlees: munt, paprika, kardemom, basilicum, kurkuma, rozemarijn
Als je nieuw bent in de wereld van kruiden, houd er dan rekening mee dat minder meer is als het om kruiden gaat. Wij raden u aan voorzichtig te zijn bij het toevoegen van kruiden aan uw vlees. Het kan ook een uitdaging zijn om verschillende kruiden te mengen om een pasta te maken. Voeg de kruiden voorzichtig toe en overdrijf ze niet. U kunt ook uw recept of kookhandleiding raadplegen om er zeker van te zijn dat u de juiste hoeveelheden gebruikt.
Vergeet niet dat het veel gemakkelijker is om kruiden naar smaak toe te voegen dan overmatig gekruid vlees te verdunnen.
Laatste gedachten
Samenvattend: rundvlees smaakt over het algemeen heerlijk als het wordt gekruid met een combinatie van salie, rozemarijn, oregano of knoflook. Je kunt ook één specerij kiezen, en het resultaat zal mogelijk een overheerlijke maaltijd zijn. Gevogelte of kip past goed bij citroengras, paprika of saffraan, afhankelijk van uw smaak en voorkeuren. Het is traditioneel bekend dat vis een verbeterde natuurlijke smaak krijgt wanneer het wordt besmeurd of besprenkeld met kurkuma, droog mosterdpoeder of tijm.
Je verdient ook de kans om de manier te kiezen waarop je je vlees op smaak brengt. Je kunt ervoor kiezen om het vlees vóór het koken in een zakje marinade te doen en even te laten rusten. Probeer ook te experimenteren met andere verschillende methoden om kruiden aan uw vlees toe te voegen. Dit geeft je de vrijheid om verschillende manieren te verkennen om heerlijke maaltijden te bereiden.
Wil je meer weten over kruiden? Bekijk de onderstaande artikelen:
Worstbereiding en de professionele tips voor kruiden
Beroemde rubtypes gecombineerd met heerlijke recepten
Wanneer moet je het simpel houden: de beste stukken vlees om alleen zout en peper te gebruiken
Wat is een rub, waarom en hoe doe je dat?
Voor meer geweldige ideeën over hoe u het meeste uit uw Bradley-roker, bekijk de geweldige artikelen op onze Bradley Smoker Blog over eten roken voor meer tips & trucs.