Hoewel je altijd naar de dichtstbijzijnde supermarkt kunt lopen en wat spek kunt pakken, gaat er niets boven de totale voldoening en de smaak die je krijgt als je wat gezouten spek rookt, gewoon in het comfort van je huis. Door het uitharden blijft niet alleen het spek behouden, maar wordt er ook een scala aan smaken aan toegevoegd die een klap uitdelen.
Als je ooit spek in je eigen achtertuin hebt geprobeerd te roken, weet je al dat de ervaring en smaak ongeëvenaard zijn. Als je dat nog niet hebt gedaan, is dit het moment. Maar net voordat je erin gaat duiken, is het misschien de moeite waard om dit recept te bekijken voor de beste natte kruidenkruiden voor je spek. Het mooie van thuis spek roken is dat je een eindeloze combinatie van recepten kunt uitproberen en de smaken naar eigen smaak kunt aanpassen. Laten we u door dit ongelooflijke recept leiden dat u zal doen watertanden.
Ingrediënten
Je zal nodig hebben:
- 2 pond plak buikspek (met of zonder vel)
- 2 kopjes water
- 2,5 eetlepels koosjer zout
- 2 eetlepels bruine suiker
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- 1/4-1/2 theelepel zwarte peper
- 1/2 theelepel roze pekelzout/Praagpoeder*/pekelzout
(*Houd er rekening mee dat dit anders is dan roze Himalayazout)
- Appel- of kersenhoutsnippers gedrenkt in water
- Appelsap (optioneel)
Routebeschrijving
- Begin met het afspoelen van het buikspek en het droogdeppen.
- Als er vel op uw buikspek zit, gebruik dan een dun mes en verwijder het voorzichtig. Deze stap kan een beetje lastig zijn, afhankelijk van je mesvaardigheden. Wees echter voorzichtig.
- Plaats het buikspek vervolgens in een luchtdichte ritssluitingszak.
- Begin met het mengen van het water, het koosjer zout (het water en het zout zijn alles wat je nodig hebt voor een kuur. De andere ingrediënten worden gebruikt voor de smaak), bruine suiker, paprika, chilipoeder, zwarte peper en roze pekelzout in een kom.
- Zodra alle ingrediënten erin zitten, roer je alles totdat ze perfect gemengd zijn.
- Giet het mengsel in de ritssluitingszak. Probeer zoveel mogelijk lucht eruit te duwen en ga vervolgens verder met het sluiten van de zak.
- Plaats de zak in een kom (voor het geval deze lekt) en plaats deze vervolgens in de koelkast. Het buikspek blijft 2 dagen in de koelkast.
- Draai het buikspek om en laat het nog 2 dagen rusten. Herhaal dit totdat er 7 dagen zijn verstreken.
- Haal het buikspek uit de zak en gooi het vocht weg. Het buikspek heeft schoon, koud water nodig voor de volgende stap.
- Verwijder het zout uit het buikspek door het in koud water te leggen en het water elke 2 uur te verversen.
Dat is het! Je hebt nu de perfecte natte kruidenkruiden voor je spek! Maar nu we toch bezig zijn, kan het nuttig zijn om even uit te leggen hoe je het kunt roken. Zodat u de volgende keer dat u naar de roker in uw achtertuin gaat, voorbereid bent. Hier zijn enkele tips en stappen om dit heerlijke, natgezouten, gekruide spek te roken.
Het spek roken
- Verwarm uw roker voor op 93°C (200°F)
- Je kunt de waterpan in je smoker vullen met appelsap, water of een mengsel van beide!
- Plaats vervolgens een thermometer in het dikste deel van het buikspek. Dit zal helpen de interne temperatuur zo nauwkeurig mogelijk te controleren.
- Doe het buikspek in de roker. Voeg 1,5 kopjes geweekte appelhoutchips toe. Dit zou voldoende rook moeten opleveren. Wie echter meer wil, kan na een uur koken altijd nog een half kopje houtsnippers toevoegen.
- Laat het koken! Zodra de interne temperatuur van het spek 66°C bereikt, betekent dit dat het klaar is om gegeten te worden.
- Haal het spek uit de roker en laat het afkoelen. Na het afkoelen kun je het in een luchtdichte verpakking of ritssluitingszak doen tot het koud is.
- En je bent klaar! Zodra het spek is afgekoeld, kun je met een lang dun mes een heleboel spekreepjes afsnijden in de gewenste dikte.
En dat is alles! In een paar korte stappen hebben wij u een heerlijke natte kruidenkruiden voor uw spek laten zien, waarmee u gegarandeerd indruk zult maken tijdens het weekend. Of leun achterover en geniet in uw eigen gezelschap van een overheerlijke lading spek. Combineer het eens met wat geroosterde groenten, of voeg het spek gewoon toe aan een heerlijke rundvleesburger om een explosie van smaken te creëren.
Laatste gedachten
Bekijk hier onze volledige catalogus met artikelen over het pekelen en drogen van uw vlees:
Wat is het verschil tussen beitsen, pekelen, marineren en uitharden?
Vlees genezen en roken voor het bewaren van voedsel thuis
Aanwijzingen voor het pekelen en drogen van uw vlees voor het roken van voedsel
Deze ongelooflijke smaken, gecombineerd met het gemak en de functionaliteit van het roken in het comfort van je eigen huis, maken dit tot een ultiem recept. Voor meer geweldige ideeën over hoe u het meeste uit uw Bradley Smoker kunt halen, kunt u de geweldige artikelen op onze pagina bekijken Bradley Smoker Blog over eten roken voor meer tips & trucs.