Varkensribbetjes behoren tot de lekkerste gerechten die er zijn. Als ze op de juiste manier en op de juiste temperatuur en tijd worden bereid, kunnen deze heerlijke ribben het opnemen tegen bijna alles op het menu. Varkensribbetjes hebben echter hun verschillen, en de twee belangrijkste verschillen zijn de manier waarop ze worden gesneden.
Als je varkensribbetjes horizontaal verdeelt, krijg je twee hoofdstukken: babyruggen of spareribs, en die kunnen behoorlijk van elkaar verschillen. Laten we de verschillen tussen beide met u doornemen en dit debat eindelijk terzijde leggen, zodat u weet welk soort varkensribbetjes u thuis moet roken.
Babyruggen
Zoals bij elk dier zijn de ribben verbonden met de ruggengraat. Dit is waar de babyruggen vandaan komen, omhoog gebogen om de wervelkolom onder de lendenspier te ontmoeten. Deze ribben zijn over het algemeen korter dan spareribs, vandaar de naam ‘baby back ribs’. Ze beginnen rond de 15 cm en kunnen aan de korte kant helemaal naar beneden komen tot 7 cm.
Babyruggenribben kunnen ook worden geleverd met ongeveer een halve centimeter vlees er bovenop; Dit hangt echter vooral af van hoe de ribben worden geslacht. Babyruggen zijn vaak malser dan spareribs.
Als het om prijzen gaat, kosten babyruggen ook vaak meer. Een rek kan ongeveer 2 pond wegen, waarvan ongeveer 1 pond bot is. Voor dat bedrag kan één rek echter voldoende zijn voor een volwassene.
Spareribs
We gaan verder met de tweede optie: spareribs. Spareribs worden meestal gesneden vanaf het punt waar de babyruggen eindigen en lopen door naar het borstbeen van het varken. De kant van de ribben waar ze zichtbaar zijn, is waar ze de babyruggen ontmoeten. Wat de andere kant betreft, hier bevinden zich de ribuiteinden. Dit is een stukje vlees dat meestal bestaat uit kraakbeen en enkele kleinere botten erin. Als je de twee vergelijkt, hebben spareribs meestal meer vlees tussen de botten; ze hebben echter meestal minder vlees er bovenop.
Spareribs hebben over het algemeen ook meer marmering, dat is de hoeveelheid vet in het vlees. Marmering kan ze een extra kick van smaak geven. Als het over de fysieke aspecten gaat, kunnen spareribs tussen de 2,5 en 3,5 pond wegen. In vergelijking met babyrekken zijn deze langer, rechter en platter. Eén rek hiervan is voldoende om 2 volwassenen te voeden.
Beide ribben roken
Nu je de verschillen tussen de twee begrijpt, is het thuis roken van ribben eenvoudiger dan ooit. Wanneer u in de supermarkt op zoek gaat naar ribben, let dan op de roze kleur en een goede hoeveelheid marmering in het vlees. Marmering is ook te vinden in babyruggen, en het gesmolten vet draagt bij aan de sappige smaak. Houd bij het kruiden van een van de ribben rekening met de hoeveelheid zout die u toevoegt. De hoeveelheid zout die u gebruikt, is afhankelijk van het gewicht van de ribben.
Verder kun je ook wat mosterd en suiker aan de coating toevoegen. De suiker helpt bij de karamelisatie en geeft de ribben een heerlijke smaak. Hoe dan ook, dit zijn twee van de meest populaire manieren om varkensribbetjes te eten. Gekookt kunnen beide op hun eigen manier uitzonderlijk lekker zijn. Nu we het toch over kooktips hebben, waarom probeer je niet fruithout? Vooral appel en kers voegen tijdens het roken ongelooflijk veel verbrande en zoete smaak toe.
Het vlees moet tijdens het koken een temperatuur van ongeveer 96°C–99°C hebben. Bij het controleren van de gaarheid moet uw thermometer in het vlees glijden alsof het een blokje boter op kamertemperatuur is. Als we het hebben over reserve- of babyruggen, zijn beide geweldig, en het komt vooral neer op persoonlijke voorkeur. Over het algemeen zijn spareribs vleziger dan babyruggen, dus als u meer vlees wenst, dan zijn spareribs de beste optie.
Als u van plan bent ruim van tevoren naar de supermarkt te gaan, kunt u het beste onthouden dat spareribs maximaal 3 dagen in de koelkast kunnen worden bewaard. Als het om babyruggen gaat, kunnen deze maximaal 4 dagen in de koelkast worden bewaard. Wat de kooktemperaturen betreft, raadt het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) aan om varkensvlees veilig te koken tussen minimaal 63°C en 71°C. Dat gezegd hebbende, als je het ergens tussen 88°C en 93°C kookt, wordt het vlees sappiger en malser.
In deze aflevering van Smokin' with Joe hebben we een speciale gast, Wade Bradley! Bekijk deze video om te leren hoe je heerlijke pittige gerookte varkensribbetjes maakt:
Laatste gedachten
Als je iemand bent die houdt van de smaak van verrukkelijke marmering, dan moet je voor spareribs gaan. Anders zitten babyruggen boordevol smaak en zijn ze buitengewoon mals om te eten en te genieten. Voor meer geweldige ideeën over hoe u het meeste uit uw Bradley-roker, bekijk de geweldige artikelen op onze Bradley Smoker Blog over eten roken voor meer tips & trucs.